poniedziałek, 15 lipca 2013

Żywność ekologiczna

żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna to żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Takie ekologiczne produkty coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Zdrowe odżywianie jest nierozerwalnie związane z pojęciem żywności ekologicznej.Coraz większą część naszej codziennej diety stanowią warzywa i owoce, a nie fast foody. Dzięki większej świadomości, w codziennym przyrządzaniu posiłków, zamiast popularnego i zarazem niezdrowego oleju kujawskiego, wybieramy o wiele korzystniejszą dla naszego organizmu oliwę z oliwek, olej lniany lub tłuszcz kokosowy. Za zdrowym stylem odżywiania podążają także najpopularniejsze restauracje typu fast food, wzbogacając swoją ofertę o świeże sałatki, a zdecydowana większość (jeśli nie wszystkie) supermarketów posiada osobne działy i stoiska z żywnością ekologiczną. Niestety żywność taka ma jedną wadę. Jest o wiele droższa od tradycyjnej żywności. Z pewnością ma na to wpływ fakt, że takie jedzenie jest coraz modniejsze, ale również to, że sama produkcja takiej żywności jest droga. Mimo wszystko wpływa pozytywnie na nasz organizm dlatego powinniśmy starać się wdrażać żywność ekologiczną do naszej codziennej diety.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz